v košíku právě máte
0 položek
o celkové hodnotě
0,- Kč
 
Jak a kde nakoupitregistrační formulářzapomenuté heslo...přihlašovací jménoheslo

Očekávání proletu a tzv. časové uteplování 17.02. 2021

.
Blíží se konec února a pravděpodobnost prvního jarního proletu se zvyšuje. Mimo jiné i dnes už tady v Bučovicích některá včelstva vyletovala.
A co s tím? U mne to znamená, že od nižších poloh začnu projíždět stanoviště a sundávat šedé česnové vložky (u toho letos v roce 2020 i uteplovat a vypouštět matky z izolátorů).
Bude se jednat o cca 3 týdenní práci a to hlavně podle počasí. Neboť sněhu je ještě mnohde dostatek.
Myši v tomto období roku mají už svá místečka a jejich nastěhování do úlů, v nichž každým týdnem či dnem začnou včely uklízet, nehrozí.
.
Na včelstvech tedy otevírám česna na plno tj. sundávám svoji česnovou uzávěru. Očekávám tedy – předpokládám – lépe řečeno připravuji svá včelstva na možnost oteplení a již prvního masivního proletu po němž většinou začíná ono předjarní plodování. Podle meteorologů by to mohlo být u nás na jihu jižní Moravy příští týden kolem středy 24. února.

Díky dostatečně velkému česnovému otvoru ponechávám podsítové podložky v horní poloze tj. uzavřené.

ČASOVÉ UTEPLOVÁNÍ

Co tím myslím? Už v lednovém psaní jsem se zmiňoval a o nejsprávnějším termínu uteplení dle polského "vzorce". A když jej hodně zkrátíme, tak nám vyjde ono pravidlo o uteplování české: PO PROLETU. Proč ? Protože uteplením vyvolané větší plodování včelám plní výkalové váčky a to bez proletu není zdraví prospěšné. Pokud mám matky v izolátorech je to opět jiná liga.
Ale vraťme se k otázce Kdy uteplit ? Obecně tedy doporučuji po proletu s tím, že při letošní velmi pomalu a časově normálně ustupující zimě, to vidím na první týden března (v teple jižní Moravy).
A kdyby se prolet neuskutečnil ani např. do cca 15. března, tak bych stejně uteplil. Ony totiž včelky začnou plodovat i před řádným proletem díky prodlužujícímu se dni. Zde to "včasné" uteplení sehraje roli kladnou v podobě úspory tepelných ztrát.
.
Úplným závěrem zopakuji, že během následujích několika týdnů budu sundávat česnové vložky, vypouštět matky z klícek a izolátorů, spojovat včelstva, kde matky v klícce uhynuly díky špatné poloze a zároveň včelstva uteplovat. Tj. sundám dřevěná stropní krmítka 39 nebo Langstroth a stropovíkodno položím přímo na horní loučky a to zakryji plechovou střechou s 3 cm dalšího polystyrenu..
.
Stropní krmítka z tvrzeného plastu na úlech 39 a 42 však již domů zpět nevozím. Jejich ponechání je pro mne ekonomičtější než je vozit k uskladnění a poté opět někdy v létě vracet.
obrazekŠKRABKOU DO DNA POMÁHÁM VČELÁM

Při tomto otevírání česen je pak dobré podmetovou škrabkou obr. 5 kód zboží na našem webu 4838 vyškrábnut mrtvolky do kbelíku. Toto je samozřejmě ideální provést např. při proletu a nebo i po něm a to i zjara několikrát. Hodně tím ušetříte včelám práce. V zahraničí se často mluví o tzv. výměně den za vydezinfikované.
obrazekMANIPULACE S PODSÍTOVOU VLOŽKOU

Vlevo včelstvo s podsítovou podložkou v poloze otevřeno = dolní poloze a vedle něj vpravo včelstvo s podsítovou podložkou v horní poloze = uzavřeno. Tady je opět krásně vidět profesionalita námi vyráběných den. Nu a já už je v horní poloze nechávám de fakto celý rok – vyjma kočování, odběru pylu apod. Ochlazovat včelstva, aby se včelstva nerojila či aby matky v říjnu nekladly nepotřebuji. Používám efektivnější protirojová opatření a k zabránění pozdnímu kladení izolátorů.
obrazekOTEVŘENÉ ČESNO

Česno o velikosti 3,5 x 15 cm. Jakmile se včelstva trošku rozplodují na cca 2 plástech - "pomohu" jim uteplěním pomocí podložek, které pokládám na stavební zábranu. Ale na to je opravdu ještě hodně času a budu o tom psát... Obrázek pochází z časů, kdy jsem ještě nevčelařil kombinovaně a to už bude nějaké to desetiletí zpět.
obrazekIDEÁLNÍ PRO OCHRANU ČESEN A OČEK JSOU PLETIVA PROTI MYŠÍM

Ty se nemusejí sundávat, aby včelstva plně využila prvního oteplení. Samozřejmě mrtvolky se přes tato síta vynášejí hůře, a tak je dobré je sundat. Ale přece jen den dva týden nehraje až takovou roli jako u česnových vložek.
obrazekA U TAKOVÝCH STANOVIŠŤ SAMOZŘEJMĚ UTEPLOVAT JEŠTĚ TÝDEN DVA NEBUDU a MOŽNÁ JEŠTĚ DÝL

Fotka je z dnešního dne 17.2. 2021 z nadmořské výšky 600 m.n.m.
obrazekZIMUJÍCÍ DVOU-NÁSTAVKOVÉ VČELSTVO 39 x 24

Běžná velikost nádherného oddělku, jež jsme uteplovali na kurzu před několika lety.
obrazekPOHLED DO ONOHO DVOUNÁSTAVKOVÉHO VČELSTVA

V minulých letech jsem ještě zimovával na dvou nástavcích 39 x 24. Dnes již jen na jednom, protože včelstva na rámkové míře 39x24 používám pouze k produkci velmi kvalitních oddělků a tudíž je dosti "obírám".
obrazekA ZDE JIŽ ZAKRYTÍ IGELITEM - FÓLIÍ

Zde je zapotřebí ještě připomenout, že existuje velké množství včelařů, jež fólie neuznávají zejména z důvodu lepšího přenosu zásob a zejména v optimalizovaném plodišti. Plně toto respektuji a nikterak nepopírám. Osobně ale dávám přednost onomu "utěsnění" igelitem.
obrazekNA IGELIT PAK POKLÁDÁM NAŠE STROPOVÍKODNO

Toto dodáváme jak pro úl 39 tak pro Langstroth i 42. U úlu 42 je variant více. Jedná se o evropštější rámkovou míru a tak je k ní více doplňků.
obrazekÚL 39 UTEPLUJI VLASTNĚ JEN VLOŽENÍM IGELITU POD STROP

Správně by se mělo krmítko odnést domů a vám všem to doporučuji a úl zababušit stropovíkem a plechovou střechou.
obrazekA ZDE MÁTE TO SAMÉ STANOVIŠTĚ, CO je NA OBRÁZKU č.5

Jen s tím rozdílem, že se jedná o datum 5. březen 2017. Tehdy už včelstva plodovala na 1 až 3 plástech a já prováděl předjarní optimalizování. Na fotografii včelstva před uteplením.
obrazekA ZDE PO UTEPLENÍ

na Langstroth v roce 2017 jsme ještě nevyráběli plechové střechy a jako venkovní střechu používali starou dobrou těžkou klasiku z dřeva a sypané lepenky.
obrazekA NA ZÁVĚR OBRÁZEK KRÁSNÉHO PROLETU

A tím se s vámi pro dnešek loučím a přeji, aby všechna včelstva se takto prolétla během jednoho dvou týdnů.
Ochrana osobních údajů     © 2006 - 2024 Všechna práva vyhrazena. | Vytvořil Lefner